Dobrá doména je jako chytrá milenka. Může být sexy, platíte za ni, jste rádi, že ji máte, pomáhá vám, ale nikdy nebude úplně vaše. Pokud v nesprávnou dobu nezaplatíte, může se s ní mazlit někdo jiný.

Pokud máte připraveny webové stránky a nemáte registrovánu doménu, nemůžete je nikomu ukázat. Stejně, jako se v reálném světě může děvče jmenovat například Jana Ošťádalová nebo Katka Dudková, tak i webová stránka potřebuje své jméno.

Výběr doménového jména je ve vašich rukou, i když drobná omezení tu jsou. Z praktického pohledu by mělo být doménové jméno zapamatovatelné. Pokud někomu řeknete, aby se podíval na bezkonkurenční nabídku na firemním webu plastovaoknaadverepribram.cz, tak toho moc neprodáte. O moc lepší to nebude ani v případě jména plastova-okna-a-dvere-pribram.cz. A tady se může ukázat jedno z mála omezení, i když významné. Doménová adresa určitého jména může být registrována pouze jedna!

Výběr jména

K 9. 12. 2016 bylo registrováno celkem 1 281 205 CZ domén a vymyslet nějakou smysluplnou, je stále těžší. Ale určitě ne nemožné! Pokud má být výstižné, zapamatovatelné a marketingově použitelné, není to úplně triviální záležitost.

Další omezení jsou pak už jen pohádka. Doménové jméno může obsahovat pouze písmena (a-z), čísla (0-9) a pomlčku, která nesmí být na začátku nebo na konci jména. Celkově může mít doménové jméno maximálně 63 znaků. Soutěže o nejdelší doménu jsou pak passé…

K těm nejdelším u nás patří prvni-nejdelsi-domena-v-ceske-republice-ktera-ma-prave-63-znaku.cz, která je ale prakticky k ničemu. V Británii je to pak reálné jméno velšské vesnice Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch na doméně .co.uk.

Pokud budete vybírat doménové jméno, tak na adresách nic.cz (české domény) nebo whois.com (ostatní), si můžete ověřit, jestli už to, které jste právě pracně vymysleli, už někdo nevymyslel dřív.

A nakonec je to pouhé číslo

Pro běžného smrtelníka může být překvapením, že pracně vybrané jméno ve virtuálním světě jedniček a nul prakticky nic neznamená. Každá doména má totiž svoji číselnou podobu. Pokud tedy chcete zobrazit web carl.cz, prohlížeč nejdřív musí zjistit, co to je vlastně za číslo ten carl.cz a teprve potom stránku zobrazí. Tento postup, a ještě o malinko víc, srozumitelně v 256 sekundách osvětluje Roman Zach.

Registrace domény

Doménové jméno je možné registrovat minimálně na jeden rok. Českou doménu sice spravuje sdružení CZ.NIC, ale registraci samotnou je možné provést pouze prostřednictvím registrátora.

Služby jednotlivých registrátorů se liší a liší se i ceny za registraci domén. Až na pár výjimek se jedná o ceny do 200 Kč bez DPH za rok. Pro zajímavost je přiložen seznam českých registrátorů a jejich ceny za roční pronájem .cz domény. Oboje platné k 9. 12. 2016.

RegistrátorWebové stránkyCena
Stable.cz s.r.o. kvapem.cz 170 Kč
KRAXNET s.r.o. www.xnet.cz 200 Kč
e-BAAN Net s.r.o. www.banan.cz 194 Kč
ZONER software, a. s. www.regZone.cz 149 Kč
GENERAL REGISTRY, s.r.o. www.domainmaster.cz 220 Kč
IGNUM, s.r.o. www.domena.cz 219 Kč
ACTIVE 24, s.r.o. www.active24.cz 149 Kč
Web4U s.r.o. www.spravadomen.cz 125 Kč
INTERNET CZ, a.s. domeny.forpsi.cz 125 Kč
WEDOS Internet, a.s. www.wedos.cz/ 125 Kč
ONEsolution s.r.o. www.onebit.cz/domeny/ 125 Kč
TELE3 s.r.o. www.tele3.cz 144 Kč
AERO Trip PRO s.r.o. ok-domeny.cz neuvedena
Economia, a.s. www.centrum.cz neuvedena
O2 Czech Republic a.s. www.o2.cz/domena 230 Kč
TERMS a.s. www.thosting.cz/ 152 Kč
PIPNI s. r. o. www.pipni.cz 160 Kč
NEW MEDIA GROUP s.r.o. www.reg.cz 125 Kč
ASPone, s.r.o. www.aspone.cz 189 Kč
Websupport, s.r.o. www.websupport.cz 145 Kč
Nexum Trilog a.s. www.nexum.cz neuvedena
AXFONE s.r.o. www.axfone.cz 99 Kč
Seonet Multimedia s.r.o. www.gigaserver.cz 125 Kč
ProfiHOSTING s.r.o. profiwh.cz 157 Kč
ONE.CZ s.r.o. www.registrator.cz 199 Kč
Media4Web s.r.o www.media4web.cz 450
Dial Telecom, a.s. www.dialtelecom.cz neuvedena
MIRAMO spol.s r.o. www.9net.cz 200

Platnost domény

Datum expirace je uvedeno v centrálním registru a jedná se o datum, do kterého je doména zaplacena. Zároveň v tento den začíná běžet 60 denní ochranná lhůta. Prvních 30 dnů této lhůty je doména stále funkční. Takže i když není uhrazena platba na další období, jsou odkazované webové stránky stále viditelné (pokud existují). Zlom nastává 31. den, kdy dojde k vyřazení domény. Doména už není funkční, ale její majitel může stále prodloužit její platnost úhradou příslušného poplatku. Teprve 61. den je doména v registru označena ke zrušení a v tuto chvíli už není možné prodloužit její platnost. Pokud by dosavadní majitel chtěl prodloužit její platnost, má už smůlu. Musel by počkat, až bude opět volná a znovu ji registrovat. V tuto chvíli už to ale může udělat i kdokoliv jiný, pokud bude rychlejší.

Pokud se vám v hlavě vyrojily doplňující otázky, doporučuji navštívit webové stránky sdružení CZ.NIC, kde jsou pečlivě sesumírovány odpovědi na opravdu hodně otázek.

Kde doménu a webhosting vzít

Pronájem domény i vybraného webhostingu zpravidla zajišťuje jeden poskytovatel, ale doména není vázána na webhosting. Jinak řečeno. Když si dnes pronajmete webhosting a doménu u firmy AhaTě, s. r. o., tak můžete změnit poskytovatel webhostingu a přesunout k němu web, ale doménu vám může stále spravovat AhaTě, s. r. o. Jediné, co bude třeba udělat, bude nastavení směrování domény na jiný server.

Poptat tvorbu webu