Šikovný webhosting bude útulným domovem vašeho webu na internetu. Bez něj budou sebelepší, krásné a propracované stránky k ničemu, protože je nikdo neuvidí. Webhosting jednoduše potřebujete! Ten nejlevnější webhosting je zdarma, ale zase nemá nic společného s nejlepším. Takže najít nejlepší nejlevnější webhosting, by mohlo dávat smysl.

Nejlevnější...

Pronájem webhostingu je možný zpravidla minimálně na jeden rok. Narazit je možné i na nabídky pronájmu na tři nebo šest měsíců. Cenově se dají webhostingy rozdělit do tří skupin:

  1. Zdarma
  2. Do 1000 Kč bez DPH za rok
  3. Nad 1000 Kč bez DPH za rok

Výběr hostingu pouze podle ceny ale nedoporučuji. Neplatí úměra dražší = lepší, už vůbec ne levnější = horší. Klávesnice by mi ale asi praskla, kdybych napsal, že cokoliv nad 1000 je špatně. Vzhledem k tomu, že se jedná o roční částky, nejsou ceny hostingů blížící se i 2000 Kč nijak závratné. Malému webu lokálního živnostníka může bohatě stačit prostor o velikosti 5 GB, v ceně okolo 600 Kč ročně. Jiný si ale rád připlatí pár desetikorun měsíčně za možnost využití jednoho prostoru pro více webových projektů (multihosting), více databází, více prostoru na serveru, delší dobu zálohování dat, vyšší bezpečnost, větší prostor pro mailové schránky, aj. 

Aktualizováno 8. 12. 2016

25 Kč/měsíc bez DPH
Neomezený prostor určený výhradně pro data web stránek.
DDoS ochrana + IDS/IPS ochrana.
Zkušební doba 7 dnů.
Přehledné on-line zákaznické centrum.
100 Kč/měsíc bez DPH
20 GB prostoru + automatické navýšení o 2 GB ročně.
Libovolné rozdělení prostoru mezi mailové schránky, weby a databáze.
Doména v ceně webhostingu.
Jedinečná podpora pro nainstalované open-source aplikace.
83 Kč/měsíc bez DPH
Možné odeslat až 300 mailů za hodinu.
Podpora - telefon, e-mail, chat, nápověda na webu.
Bezplatné SSL certifikáty Let's Encrypt.
Možnost 14 dnů testování, dostupnost > 99,98 %.
169 Kč/měsíc bez DPH
Podpora (telefon, on-line) 24 hodin denně 365 dnů v roce.
20 GB prostoru na SSD.
Dostupnost 99,999 %.
To pravé pro firemní a ostatní náročné klienty.
99 Kč/měsíc bez DPH
15 GB s možností přerozdělení mezi web, e-mail a databázi.
Neomezené množství e-mailových schránek.
Zálohy uchovávány 21 dnů.
Méně přehledná administrace, ale 2 měsíce na vyzkoušení.

Co čekat od webhostingu zdarma?

Dostat něco zdarma je lákavé, ale ne vždy se to vyplatí. Webhosting zdarma, objektivně nejlevnější webhosting vůbec, má vždy nějaké omezení! Vkládání reklam do obsahu, omezený prostor, problém s dostupností, absence technické podpory, aj. Nic z toho nemusí vadit zájmovému osobnímu webu, stránkám sdružení, spolku nebo klubu. Pokud se ale něco stane, a může to být i dlouhá doba od posledního přihlášení do administrace, může se po stránkách i slehnout zem, respektive internet. V podobných krizových momentech to pak bude spíš o vydýchání než o aktivní podpoře poskytovatele. Obecně řečeno, webhosting zdarma není vhodný pro stránky určené k aktivnímu podnikání.

Webhostingové programy

Pokud si vybíráte poskytovatele webhostingu a máte dobrý pocit z jeho webové prezentace, projděte si nabízené varianty služeb. Pokud vás webhosting začne jakkoliv omezovat (prostorem, vybranou úrovní služeb, chybovostí, nedostupností, …), je možné kdykoliv přejít k jinému poskytovateli. To s sebou ale nese nějakou práci. Proto je lepší si už v úvodu zjistit, jestli poskytovatel umí vybranou službu navýšit nebo jestli rovnou nenabízí něco, co bude neustále bohatě překračovat požadavky a zároveň to nebude stát majlant. 

Technické údaje

Solidní webhoster má jednotlivé programy, včetně používaného hardwaru, specifikovány na webu. Pokud ale nejste ajťák, moc si nepočtete. Takže to vezměte letem světem:

Doména – vaše jméno na internetu

Doména je druhým krokem ke zveřejnění stránek na internetu a pronajímá se minimálně na jeden rok. Pokud v koutku duše uvažujete o tom, že se skromný web stane v budoucnu základem firemní prezentace, pronajměte si vlastní doménu – Nazev.cz. Adresy ve tvaru Nazev.JmenoHostingu.cz, obvyklé u prezentací zdarma, nepůsobí profesionálně. Nehledě na další podstatné komplikace spojené s rozvojem webu a jeho viditelností ve vyhledávačích. České domény jsou k mání v cenách do 200 Kč za rok a pokud vás to zajímá, můžete si přečíst o doménách více.

Poptat tvorbu webu